Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: DISEASES

Share

1. Infectious Diseases & Transmission Vectors

1. Which of the following is a set of diseases caused or transmitted by mosquitoes?

(A) Cholera, Dengue, Malaria

(B) Chikungunya, Dengue, Malaria

(C) Chikungunya, Cholera, Typhoid

(D) Cholera, Malaria, Typhoid

Answer: (B) Chikungunya, Dengue, Malaria

2. Which of the following is NOT a mosquito-borne disease?

(A) Dengue fever

(B) Malaria

(C) Sleeping sickness

(D) Filariasis

Answer: (C) Sleeping sickness

3. Yellow fever is transmitted by:

(A) Aedes mosquito

(B) Anopheles mosquito

(C) Housefly

(D) Culex mosquito

Answer: (A) Aedes mosquito

4. Filariasis is caused by:

(A) Bacteria

(B) Protozoa

(C) Filarial worms

(D) Virus

Answer: (C) Filarial worms

Note: Mosquitoes are the vectors that transmit filariasis; they are not the causative organism.

5. Which of the following diseases can be transmitted through the air?

(A) Typhoid

(B) Cholera

(C) Meningitis

(D) Tuberculosis

Answer: (D) Tuberculosis

6. Which of the following is a water-borne disease?

(A) Jaundice

(B) Tuberculosis

(C) Rabies

(D) Arthritis

Answer: (A) Jaundice

7. An infectious disease caused by a spiral-shaped bacterium and spread mainly through sexual contact is:

(A) Syphilis

(B) AIDS

(C) Cancer

(D) Tuberculosis

Answer: (A) Syphilis

2. Medical Conditions & Treatments

8. Schizophrenia is:

(A) A hereditary disorder that increases thyroid gland activity

(B) A breathing problem caused by pollution

(C) A chronic and severe mental disorder affecting how a person thinks, feels and behaves

(D) A chronic neurodegenerative disease

Answer: (C) A chronic and severe mental disorder affecting how a person thinks, feels and behaves

9. Bariatric surgery involves changes to a person’s:

(A) Heart

(B) Lungs

(C) Digestive system

(D) Nasal passage

Answer: (C) Digestive system

10. Foot-and-mouth disease is mainly found in:

(A) Cats and dogs

(B) Cattle

(C) Poultry

(D) Humans

Answer: (B) Cattle

3. Medical Milestones & Vaccines

11. Who developed the concept of vaccination and the first successful smallpox vaccine?

(A) Robert Koch

(B) Edward Jenner

(C) Robert Hooke

(D) Louis Pasteur

Answer: (B) Edward Jenner

12. Who developed the first successful polio vaccine?

(A) Konrad Zuse

(B) Jonas Salk

(C) Louis Pasteur

(D) Eli Whitney

Answer: (B) Jonas Salk

4. Vitamins & Nutrition

13. Which of the following is a water-soluble vitamin?

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin K

(D) Vitamin D

Answer: (B) Vitamin B

14. Vitamin B1 is also known as:

(A) Riboflavin

(B) Thiamine

(C) Retinol

(D) Tocopherol

Answer: (B) Thiamine

15. Which vitamin is produced in the body with the help of sunlight?

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin C

(D) Vitamin D

Answer: (D) Vitamin D

16. Which vitamin plays an important role in supporting the immune system?

(A) Vitamin C

(B) Vitamin K

(C) Vitamin B7

(D) Vitamin B12

Answer: (A) Vitamin C

17. The chemical name of Vitamin C is:

(A) Citric acid

(B) Ascorbic acid

(C) Oxalic acid

(D) Nitric acid

Answer: (B) Ascorbic acid

Leave a Comment