1. Infectious Diseases & Transmission Vectors
1. Which of the following is a set of diseases caused or transmitted by mosquitoes?
(A) Cholera, Dengue, Malaria
(B) Chikungunya, Dengue, Malaria
(C) Chikungunya, Cholera, Typhoid
(D) Cholera, Malaria, Typhoid
Answer: (B) Chikungunya, Dengue, Malaria
2. Which of the following is NOT a mosquito-borne disease?
(A) Dengue fever
(B) Malaria
(C) Sleeping sickness
(D) Filariasis
Answer: (C) Sleeping sickness
3. Yellow fever is transmitted by:
(A) Aedes mosquito
(B) Anopheles mosquito
(C) Housefly
(D) Culex mosquito
Answer: (A) Aedes mosquito
4. Filariasis is caused by:
(A) Bacteria
(B) Protozoa
(C) Filarial worms
(D) Virus
Answer: (C) Filarial worms
Note: Mosquitoes are the vectors that transmit filariasis; they are not the causative organism.
5. Which of the following diseases can be transmitted through the air?
(A) Typhoid
(B) Cholera
(C) Meningitis
(D) Tuberculosis
Answer: (D) Tuberculosis
6. Which of the following is a water-borne disease?
(A) Jaundice
(B) Tuberculosis
(C) Rabies
(D) Arthritis
Answer: (A) Jaundice
7. An infectious disease caused by a spiral-shaped bacterium and spread mainly through sexual contact is:
(A) Syphilis
(B) AIDS
(C) Cancer
(D) Tuberculosis
Answer: (A) Syphilis
2. Medical Conditions & Treatments
8. Schizophrenia is:
(A) A hereditary disorder that increases thyroid gland activity
(B) A breathing problem caused by pollution
(C) A chronic and severe mental disorder affecting how a person thinks, feels and behaves
(D) A chronic neurodegenerative disease
Answer: (C) A chronic and severe mental disorder affecting how a person thinks, feels and behaves
9. Bariatric surgery involves changes to a person’s:
(A) Heart
(B) Lungs
(C) Digestive system
(D) Nasal passage
Answer: (C) Digestive system
10. Foot-and-mouth disease is mainly found in:
(A) Cats and dogs
(B) Cattle
(C) Poultry
(D) Humans
Answer: (B) Cattle
3. Medical Milestones & Vaccines
11. Who developed the concept of vaccination and the first successful smallpox vaccine?
(A) Robert Koch
(B) Edward Jenner
(C) Robert Hooke
(D) Louis Pasteur
Answer: (B) Edward Jenner
12. Who developed the first successful polio vaccine?
(A) Konrad Zuse
(B) Jonas Salk
(C) Louis Pasteur
(D) Eli Whitney
Answer: (B) Jonas Salk
4. Vitamins & Nutrition
13. Which of the following is a water-soluble vitamin?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin K
(D) Vitamin D
Answer: (B) Vitamin B
14. Vitamin B1 is also known as:
(A) Riboflavin
(B) Thiamine
(C) Retinol
(D) Tocopherol
Answer: (B) Thiamine
15. Which vitamin is produced in the body with the help of sunlight?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Answer: (D) Vitamin D
16. Which vitamin plays an important role in supporting the immune system?
(A) Vitamin C
(B) Vitamin K
(C) Vitamin B7
(D) Vitamin B12
Answer: (A) Vitamin C
17. The chemical name of Vitamin C is:
(A) Citric acid
(B) Ascorbic acid
(C) Oxalic acid
(D) Nitric acid
Answer: (B) Ascorbic acid