Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: Ecology & Ecosystems

Share

1. Ecology & Ecosystems

1. The term “Ecology” was coined by:

(A) Ernst Haeckel

(B) Charles Darwin

(C) Arthur Tansley

(D) E. P. Odum

Answer: (A) Ernst Haeckel

2. The word “biodiversity” was coined by:

(A) Thomas Lovejoy

(B) E. O. Wilson

(C) Terborgh

(D) W. G. Rosen

Answer: (D) W. G. Rosen

3. The largest ecological unit is:

(A) Population

(B) Community

(C) Ecosystem

(D) Biosphere

Answer: (D) Biosphere

4. The primary producers in most terrestrial ecosystems are:

(A) Herbivores

(B) Green plants

(C) Carnivores

(D) Decomposers

Answer: (B) Green plants

5. Organisms that break down dead organic matter are called:

(A) Producers

(B) Consumers

(C) Decomposers

(D) Predators

Answer: (C) Decomposers

6. The process by which green plants convert light energy into chemical energy is:

(A) Respiration

(B) Photosynthesis

(C) Transpiration

(D) Fermentation

Answer: (B) Photosynthesis

7. Biomagnification refers to:

(A) Breakdown of pollutants by bacteria

(B) Increase in concentration of certain pollutants along food chains

(C) Increase in soil fertility

(D) Formation of clouds

Answer: (B) Increase in concentration of certain pollutants along food chains

8. The Red Data Book refers to:

(A) Endangered species

(B) Threatened species

(C) National parks

(D) Sanctuaries

Answer: (B) Threatened species

2. Climate Change & Greenhouse Gases

9. Which of the following is NOT a greenhouse gas? (Variation 1)

(A) Carbon dioxide

(B) Methane

(C) Nitrous oxide

(D) Nitrogen

Answer: (D) Nitrogen

10. Which of the following is NOT responsible for the greenhouse effect? (Variation 2)

(A) Methane

(B) Nitrous oxide

(C) Carbon dioxide

(D) Hydrogen

Answer: (D) Hydrogen

11. Which of the following is a major greenhouse gas?

(A) Methane

(B) Nitrous oxide

(C) Carbon dioxide

(D) All of the above

Answer: (D) All of the above

12. Which of the following gases has the maximum contribution to global warming?

(A) Nitrogen

(B) Carbon monoxide

(C) Carbon dioxide

(D) Methane

Answer: (C) Carbon dioxide

13. Which is the most abundant greenhouse gas in the Earth’s atmosphere?

(A) Carbon dioxide

(B) Methane

(C) Water vapour

(D) Nitrous oxide

Answer: (C) Water vapour

14. The major environmental threat/consequence associated with the enhanced greenhouse effect is:

(A) Population increase

(B) Drying of rivers

(C) Global temperature rise

(D) Increase of sulphur dioxide in the atmosphere

Answer: (C) Global temperature rise

15. Which of the following are recognized sources of methane, a major greenhouse gas?

  1. Rice fields
  2. Coal mining
  3. Domestic animals
  4. Wetlands

(A) 1 and 2 only

(B) 1, 2 and 3 only

(C) 1, 2 and 4 only

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (D) 1, 2, 3 and 4

16. Under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), what is the main goal regarding emissions?

(A) Reduction in fossil fuel usage

(B) CO₂ emission mitigation

(C) Reduction in uranium production

(D) Greenhouse gas emission mitigation

Answer: (D) Greenhouse gas emission mitigation

17. Global warming during winter becomes more pronounced at the:

(A) Equator

(B) Tropic of Cancer

(C) Tropic of Capricorn

(D) South Pole

Answer: (D) South Pole

3. Air Pollution & Acid Rain

18. What is the primary cause of acid rain?

(A) Plant decay

(B) Carbon emissions

(C) Sulphur dioxide and nitrogen oxides

(D) Ozone depletion

Answer: (C) Sulphur dioxide and nitrogen oxides

19. Which of the following is an example of a primary air pollutant?

(A) Ozone

(B) PAN

(C) Sulphur dioxide

(D) Photochemical smog

Answer: (C) Sulphur dioxide

20. Which of the following is a secondary air pollutant? (Variation 1)

(A) Sulphur dioxide

(B) Carbon monoxide

(C) Ozone

(D) Nitrogen oxide

Answer: (C) Ozone

21. Which of the following is a secondary air pollutant? (Variation 2)

(A) Suspended particulate matter (SPM)

(B) PAN

(C) SO₂

(D) CO

Answer: (B) PAN

22. Photochemical smog is formed mainly through reactions involving:

(A) Sunlight and nitrogen oxides/volatile organic compounds

(B) Water vapour alone

(C) Oxygen alone

(D) Nitrogen alone

Answer: (A) Sunlight and nitrogen oxides/volatile organic compounds

23. Which one of the following is produced during the formation of photochemical smog?

(A) Hydrocarbon

(B) Nitrogen oxide

(C) Ozone

(D) Methane

Answer: (C) Ozone

24. Why is carbon monoxide a dangerous pollutant?

(A) It binds strongly with haemoglobin

(B) It makes the nervous system inactive

(C) It reacts with oxygen

(D) It inhibits glycolysis

Answer: (A) It binds strongly with haemoglobin

25. The yellowing of the marble of the Taj Mahal is mainly associated with:

(A) Acid rain and air pollution

(B) Ozone

(C) Global warming

(D) Release of carbon monoxide alone

Answer: (A) Acid rain and air pollution

26. Ischemic heart disease is associated with exposure to which type of pollution?

(A) Water pollution

(B) Air pollution

(C) Soil pollution

(D) Radioactive pollution

Answer: (B) Air pollution

4. Ozone Layer & Depletion

27. The ozone layer primarily protects the Earth from:

(A) Visible light

(B) Infrared radiation

(C) X-rays and gamma rays

(D) Ultraviolet radiation

Answer: (D) Ultraviolet radiation

28. The thickness of the stratospheric ozone layer is commonly measured in:

(A) Sieverts

(B) Dobson units

(C) Melson/Beaufort scale

(D) Kelvin

Answer: (B) Dobson units

29. Which gas is most directly associated with the depletion of stratospheric ozone / the ozone hole over Antarctica?

(A) Carbon dioxide

(B) Compounds containing sulphur

(C) Compounds containing chlorine (CFC-derived)

(D) Radioactivity

Answer: (C) Compounds containing chlorine (CFC-derived)

30. Chlorofluorocarbons (CFCs), known as ozone-depleting substances, were historically used:

  1. In the production of plastic foams
  1. In the production of tubeless tyres
  1. In cleansing certain electronic components
  1. As pressurizing agents in aerosol cans

(A) 1, 2 and 3

(B) Only 4

(C) 1, 3 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (C) 1, 3 and 4

31. Ultraviolet radiation in the atmosphere contributes to the formation of:

(A) Carbon monoxide

(B) Ozone

(C) Fluoride

(D) Sulphur dioxide

Answer: (B) Ozone

5. Water & Soil Pollution

32. Excessive accumulation of nutrients in a water body is called:

(A) Bioaccumulation

(B) Eutrophication

(C) Biomagnification

(D) Salinization

Answer: (B) Eutrophication

33. Which of the following is NOT a typical water pollutant?

(A) Sulphur dioxide

(B) Zinc

(C) Copper

(D) Nickel

Answer: (A) Sulphur dioxide

34. Which of the following is a water pollutant?

(A) Excess nitrate

(B) Oxygen

(C) Hydrogen

(D) Helium

Answer: (A) Excess nitrate

35. A major component of groundwater pollution in parts of the Bengal Basin is:

(A) Chromium

(B) Arsenic

(C) Calcium

(D) Potassium

Answer: (B) Arsenic

36. Mercury and lead are toxic elements that can cause:

(A) Noise pollution

(B) Air pollution

(C) Water pollution

(D) Land contamination

Answer: (D) Land contamination

37. Bisphenol A (BPA) is a:

(A) Medical test for detecting cancer

(B) Test for detecting the use of performance-enhancing drugs by athletes

(C) Chemical used in the development of food-packaging materials

(D) Special type of alloy steel

Answer: (C) Chemical used in the development of food-packaging materials

38. Which of the following is the role of ultraviolet (UV) radiation in water purification/treatment?

  1. It inactivates/kills harmful microorganisms.
  2. It removes all undesirable colours.
  3. It quickens sedimentation and removes turbidity.

(A) Only 1

(B) 2 and 3

(C) 1 and 3

(D) 1, 2 and 3

Answer: (A) Only 1

6. Environmental Disasters, Geography & Policy

39. In which year was the Environment (Protection) Act enacted in India?

(A) 1984

(B) 1986

(C) 1988

(D) 1990

Answer: (B) 1986

40. The Bhopal Gas Tragedy occurred due to the release of:

(A) CFC

(B) Nitrogen dioxide (NOₓ)

(C) Methyl isocyanate

(D) Carbon monoxide

Answer: (C) Methyl isocyanate

41. What is the main cause of most tsunamis?

(A) Volcanic eruption in the sea

(B) Undersea earthquake causing displacement of the ocean floor

(C) Hurricanes

(D) Melting of glaciers

Answer: (B) Undersea earthquake causing displacement of the ocean floor

42. El Niño and La Niña are associated with:

(A) Ocean-atmosphere interactions in the Pacific (Changes in global temperature and precipitation)

(B) Only volcanic eruptions

(C) Only earthquakes

(D) Only ozone depletion

Answer: (A) Ocean-atmosphere interactions in the Pacific (Changes in global temperature and precipitation)

43. Which of the following trees is sometimes considered an environmental concern/hazard because of its high water consumption and ecological effects?

(A) Eucalyptus

(B) Babool

(C) Neem

(D) Amaltas

Answer: (A) Eucalyptus

44. Which month of 2023 recorded the hottest week ever on Earth?

(A) January

(B) May

(C) June

(D) July

Answer: (D) July

45. As we go up into the mountains, it becomes difficult to breathe because:

(A) With decrease in temperature, air becomes denser at higher altitudes

(B) The air becomes thinner at higher altitudes

(C) The air pressure is low at higher altitudes

(D) Both B and C

Answer: (D) Both B and C

46. What is the third major layer of the atmosphere from the Earth’s surface?

(A) Stratosphere

(B) Troposphere

(C) Mesosphere

(D) Ionosphere

Answer: (C) Mesosphere

47. The layers of Earth from the outside to the inside are:

(A) Crust → Core → Mantle

(B) Crust → Mantle → Core

(C) Mantle → Crust → Core

(D) Core → Mantle → Crust

Answer: (B) Crust → Mantle → Core

7. Environmental Biology & Agriculture

48. Who is known as the Father of the Green Revolution in the world?

(A) Norman Borlaug

(B) Linus Pauling

(C) M. S. Swaminathan

(D) Ralph Bunche

Answer: (A) Norman Borlaug

49. Gobar gas / Biogas contains mainly:

(A) Carbon dioxide

(B) Methane

(C) Propane / Butane

(D) Carbon monoxide

Answer: (B) Methane

50. Breeding and management of bees is called:

(A) Pisciculture

(B) Sericulture

(C) Vermiculture

(D) Apiculture

Answer: (D) Apiculture

51. Which acid is present in an ant sting?

(A) Acetic acid

(B) Formic acid

(C) Hydrochloric acid

(D) Butyric acid

Answer: (B) Formic acid

52. Which of the following statements about viruses is/are correct?

  1. Viruses lack enzymes necessary for independent energy generation.
  2. Viruses can be cultured in any synthetic medium.
  3. Viruses are transmitted from one organism to another only by biological vectors.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) 1 and 3

(D) 1, 2 and 3

Answer: (A) Only 1

53. Which of the following vitamin-deficiency pairs are correctly matched?

  1. Vitamin C — Scurvy
  2. Vitamin D — Rickets
  3. Vitamin E — Night blindness

(A) 1 and 2

(B) Only 3

(C) 1, 2 and 3

(D) None of the above

Answer: (A) 1 and 2

Leave a Comment