Michael Thomas

Homepage Photo

MPSC PYQ: CHEMISTRY

Share

1. Elements, Metals & Non-Metals

1. Which of the following is the lightest metal?

(A) Mercury

(B) Lithium

(C) Lead

(D) Silver

Answer: (B) Lithium

2. Which metal is liquid or melts near room temperature, apart from mercury?

(A) Cesium

(B) Gallium

(C) Bromine

(D) Sodium

Answer: (B) Gallium

3. Which is the heaviest naturally occurring element on Earth?

(A) Lead

(B) Thorium

(C) Plutonium

(D) Uranium

Answer: (D) Uranium

4. An element that does not occur naturally but can be produced artificially is:

(A) Thorium

(B) Radium

(C) Plutonium

(D) Uranium

Answer: (C) Plutonium

5. Which of the following is a halogen?

(A) Sodium

(B) Fluorine

(C) Calcium

(D) Iron

Answer: (B) Fluorine

6. Select the non-metal with a shiny appearance.

(A) Gold

(B) Silver

(C) Iodine

(D) Sodium

Answer: (C) Iodine

7. Which element is present in chlorophyll?

(A) Magnesium

(B) Calcium

(C) Iron

(D) Manganese

Answer: (A) Magnesium

8. When most metals react with dilute acids, the gas generally evolved is:

(A) Oxygen

(B) Hydrogen

(C) Nitrogen

(D) Carbon dioxide

Answer: (B) Hydrogen

9. The word “atom” comes from a Greek word meaning:

(A) Small

(B) Indivisible

(C) Unseen

(D) Visible

Answer: (B) Indivisible

10. What type of bond involves the sharing of electron pairs between atoms?

(A) Ionic bond

(B) Hydrogen bond

(C) Metallic bond

(D) Covalent bond

Answer: (D) Covalent bond

2. Carbon, Hydrocarbons & Fuels

11. Diamond is an allotrope of:

(A) Carbon

(B) Silicon

(C) Sulphur

(D) Germanium

Answer: (A) Carbon

12. Which of the following materials has the highest density and hardness?

(A) Graphite

(B) Charcoal

(C) Coke

(D) Diamond

Answer: (D) Diamond

13. Which of the following is used in pencils?

(A) Graphite

(B) Silicon

(C) Charcoal

(D) Phosphorus

Answer: (A) Graphite

14. Liquid hydrocarbons are converted to low-molecular-weight gaseous hydrocarbons by a process known as:

(A) Hydrogenation

(B) Cracking

(C) Oxidation

(D) Reduction

Answer: (B) Cracking

15. Which substance is the primary component of natural gas?

(A) Helium

(B) Methane

(C) Oxygen

(D) Nitrogen

Answer: (B) Methane

16. Biogas / Gobar gas comprises mostly of:

(A) Methane and carbon dioxide (Methane is the chief combustible component)

(B) Sulphur dioxide

(C) Nitrogen and ammonia

(D) Carbon monoxide

Answer: (A) Methane and carbon dioxide

17. Cooking gas is a mixture of:

(A) Oxygen and carbon dioxide

(B) Oxygen and carbon monoxide

(C) Propane and butane

(D) Hexane and methane

Answer: (C) Propane and butane

18. Tetraethyl lead was historically used as:

(A) A painkiller

(B) A fire extinguisher

(C) A mosquito repellent

(D) A petrol additive

Answer: (D) A petrol additive

3. Common Chemicals, Compounds & Mixtures

19. Which one of the following is called “dry ice”?

(A) Liquid carbon dioxide

(B) Solid carbon dioxide

(C) Liquid nitrogen

(D) Solid nitrogen

Answer: (B) Solid carbon dioxide (CO₂)

20. Which of the following is also known as laughing gas?

(A) Nitrogen dioxide

(B) Nitrogen tetroxide

(C) Nitrogen trioxide

(D) Nitrous oxide

Answer: (D) Nitrous oxide

21. Quicklime is chemically:

(A) CaCO₃

(B) CaO

(C) Ca(OH)₂

(D) NaOH

Answer: (B) CaO

22. Which substance produces a hissing sound when dissolved in water?

(A) Limestone

(B) Slaked lime

(C) Soda lime

(D) Quicklime

Answer: (D) Quicklime

23. The chemical name of limestone is:

(A) Calcium chloride

(B) Calcium oxide

(C) Calcium carbonate

(D) Calcium

Answer: (C) Calcium carbonate

24. The principal raw material used in cement manufacture is:

(A) Gypsum

(B) Limestone

(C) Ash

(D) Sodium chloride

Answer: (B) Limestone

25. The principal chemical component of baking powder / the chemical formula of baking soda is:

(A) NaCl

(B) CaCO₃

(C) NaHCO₃ (Sodium hydrogen carbonate)

(D) Ca(OCl)₂

Answer: (C) NaHCO₃ (Sodium hydrogen carbonate)

Note: Strictly speaking, sodium hydrogen carbonate (baking soda) is a component of baking powder; baking powder itself is a mixture.

26. Which of the following is commonly described as a supercooled liquid?

(A) Mercury

(B) Bromine

(C) Glass

(D) Ice cream

Answer: (C) Glass

27. Quartz is chemically:

(A) Silicon dioxide

(B) Germanium oxide

(C) Sodium silicate

(D) Calcium silicate

Answer: (A) Silicon dioxide

28. Which of the following is a nitrogenous fertilizer?

(A) Ammonium sulphate

(B) Potassium chloride / Sulphur phosphate

(C) Calcium carbonate / Potassium nitrate

(D) Sodium chloride

Answer: (A) Ammonium sulphate

29. Potassium permanganate purifies water mainly because it acts as:

(A) A reducing agent

(B) An oxidizing agent

(C) A solvent

(D) A catalyst

Answer: (B) An oxidizing agent

30. Which of the following gases is commonly filled in food packages?

(A) Argon

(B) Nitrogen

(C) Oxygen

(D) Hydrogen

Answer: (B) Nitrogen

31. Tear gas used by the police to disperse mobs commonly contains:

(A) Carbon dioxide

(B) Chlorine

(C) Ammonia

(D) Hydrogen sulphide

Answer: (B) Chlorine

4. Alloys & Materials Science

32. Brass is an alloy of:

(A) Zinc and iron

(B) Copper and zinc

(C) Copper and tin

(D) Iron and mercury

Answer: (B) Copper and zinc

33. Brass gets discoloured in air mainly because of the presence of:

(A) Oxygen

(B) Hydrogen sulphide

(C) Carbon dioxide

(D) Nitrogen

Answer: (B) Hydrogen sulphide

34. Bronze is an alloy of:

(A) Zinc and iron

(B) Copper and tin

(C) Tin and zinc

(D) Iron and mercury

Answer: (B) Copper and tin

35. Galvanized iron sheets have a coating of:

(A) Lead

(B) Chromium

(C) Zinc

(D) Tin

Answer: (C) Zinc

36. The most important ore of aluminium is:

(A) Bauxite

(B) Magnetite

(C) Haematite

(D) Monazite

Answer: (A) Bauxite

37. The heating coil of an electric heater is made of:

(A) Platinum

(B) Tungsten

(C) Nichrome

(D) Brass

Answer: (C) Nichrome

38. The substance added to make natural rubber stronger and more elastic is:

(A) Polythene

(B) Phosphorus

(C) Sulphur

(D) Iodine

Answer: (C) Sulphur

39. Bakelite is:

(A) A natural rubber

(B) A synthetic plastic

(C) A metal alloy

(D) A ceramic

Answer: (B) A synthetic plastic

40. In which of the following activities is silicon carbide used?

(A) Making cement and glass

(B) Disinfecting water of ponds

(C) Cutting or grinding very hard substances

(D) Making casts for statues

Answer: (C) Cutting or grinding very hard substances

41. Which of the following compounds has been used in fireproofing materials?

(A) Aluminium chloride

(B) Aluminium sulphate

(C) Magnesium chloride

(D) Magnesium sulphate

Answer: (C) Magnesium chloride

42. Mordants are substances that:

(A) Fix colours on fabrics

(B) Have a bleaching action

(C) Have the capacity to increase the intensity of colour

(D) Are edible salts

Answer: (A) Fix colours on fabrics

43. What does the airbag used for the safety of a car driver contain (to generate nitrogen gas)?

(A) Sodium bicarbonate

(B) Sodium azide

(C) Sodium nitrite

(D) Sodium peroxide

Answer: (B) Sodium azide

5. Organic Chemistry, Biochemistry & Physical Properties

44. What type of reaction is saponification?

(A) Hydrolysis reaction

(B) Substitution reaction

(C) Addition reaction

(D) Combustion reaction

Answer: (A) Hydrolysis reaction

45. Which acid is present in an ant sting?

(A) Acetic acid

(B) Formic acid

(C) Hydrochloric acid

(D) Butyric acid

Answer: (B) Formic acid

46. The chemical name of Vitamin C is:

(A) Citric acid

(B) Ascorbic acid

(C) Oxalic acid

(D) Nitric acid

Answer: (B) Ascorbic acid

47. Which natural sugar is found in milk?

(A) Lactose

(B) Maltose

(C) Fructose

(D) Sucrose

Answer: (A) Lactose

48. The chemical formula of lactose is:

(A) C₁₂H₆O₁₂

(B) C₁₂H₂₂O₁₁

(C) C₁₂H₂₃O₃₄

(D) C₁₂H₁₃O₁₄

Answer: (B) C₁₂H₂₂O₁₁

49. Sucrose is a:

(A) Monosaccharide

(B) Disaccharide

(C) Polysaccharide

(D) Protein

Answer: (B) Disaccharide

50. How many different types of elements are present in glucose (C₆H₁₂O₆)?

(A) 2

(B) 3 (Carbon, Hydrogen, Oxygen)

(C) 6

(D) 12

Answer: (B) 3

51. When water freezes, its density:

(A) Increases

(B) Decreases

(C) Becomes zero

(D) Remains constant

Answer: (B) Decreases

52. The density of water is maximum at:

(A) 0°C

(B) 4°C

(C) 100°C

(D) 273°C

Answer: (B) 4°C

53. A common fluorescent tube contains:

(A) Sodium vapour

(B) Argon at low pressure

(C) Mercury vapour at low pressure

(D) Neon at low pressure

Answer: (C) Mercury vapour at low pressure

Leave a Comment