Michael Thomas

Homepage Photo

Indian Polity MCQs – Schedules of the Constitution

Share

(5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th, 11th & 12th Schedules)

1. How many Schedules are there in the Constitution of India at present?
A. 8
B. 10
C. 12
D. 14
Answer: D

2. The Fifth Schedule of the Constitution deals with:
A. Official Languages
B. Administration and Control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes
C. Panchayats
D. Municipalities
Answer: B

3. The Sixth Schedule deals with:
A. Administration of Union Territories
B. Autonomous Tribal Areas in certain North-Eastern States
C. Fundamental Duties
D. Anti-Defection Law
Answer: B

4. Which of the following States is NOT covered under the Sixth Schedule?
A. Assam
B. Meghalaya
C. Tripura
D. Nagaland
Answer: D

5. Autonomous District Councils under the Sixth Schedule are established in:
A. Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram
B. Assam, Nagaland, Sikkim and Manipur
C. Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland and Mizoram
D. Assam, Manipur, Tripura and Sikkim
Answer: A

6. The Seventh Schedule deals with:
A. Official Languages
B. Distribution of powers between the Union and the States
C. Scheduled Areas
D. Municipalities
Answer: B

7. The Seventh Schedule contains:
A. Union List, State List and Concurrent List
B. Fundamental Rights, DPSPs and Fundamental Duties
C. Gram Panchayat, Panchayat Samiti and Zila Parishad
D. Lok Sabha, Rajya Sabha and State Legislature
Answer: A

8. At present, the Union List contains:
A. 61 subjects
B. 52 subjects
C. 100 subjects
D. 97 subjects
Answer: C

9. At present, the State List contains:
A. 52 subjects
B. 61 subjects
C. 66 subjects
D. 100 subjects
Answer: A

10. At present, the Concurrent List contains:
A. 47 subjects
B. 52 subjects
C. 61 subjects
D. 100 subjects
Answer: B

11. The Eighth Schedule of the Constitution deals with:
A. Scheduled Areas
B. Officially Recognized Languages
C. Anti-Defection Law
D. Land Reforms
Answer: B

12. At present, the Eighth Schedule recognizes how many languages?
A. 18
B. 20
C. 22
D. 24
Answer: C

13. Which of the following languages was added to the Eighth Schedule by the 92nd Constitutional Amendment?
A. Konkani
B. Bodo
C. Sindhi
D. Nepali
Answer: B

14. The Ninth Schedule was added to the Constitution by the:
A. First Constitutional Amendment Act, 1951
B. 42nd Constitutional Amendment Act, 1976
C. 44th Constitutional Amendment Act, 1978
D. 52nd Constitutional Amendment Act, 1985
Answer: A

15. The primary purpose of the Ninth Schedule was to:
A. Protect certain laws from judicial review (originally land reform laws)
B. List official languages
C. Provide powers to Panchayats
D. Deal with anti-defection provisions
Answer: A

16. The Tenth Schedule deals with:
A. Municipalities
B. Panchayats
C. Anti-Defection Law
D. Scheduled Areas
Answer: C

17. The Tenth Schedule was added by the:
A. 42nd Constitutional Amendment
B. 44th Constitutional Amendment
C. 52nd Constitutional Amendment
D. 61st Constitutional Amendment
Answer: C

18. The Eleventh Schedule contains the powers and functions of:
A. Municipalities
B. Panchayats
C. Parliament
D. High Courts
Answer: B

19. The Eleventh Schedule contains how many subjects?
A. 18
B. 22
C. 29
D. 30
Answer: C

20. The Twelfth Schedule relates to:
A. Scheduled Tribes
B. Official Languages
C. Municipalities
D. Anti-Defection Law
Answer: C

21. The Twelfth Schedule contains how many subjects?
A. 18
B. 22
C. 29
D. 30
Answer: A

22. Which Constitutional Amendment inserted the Eleventh Schedule into the Constitution?
A. 42nd Amendment
B. 52nd Amendment
C. 73rd Amendment
D. 74th Amendment
Answer: C

23. Which Constitutional Amendment inserted the Twelfth Schedule into the Constitution?
A. 61st Amendment
B. 73rd Amendment
C. 74th Amendment
D. 86th Amendment
Answer: C

24. Which one of the following is correctly matched?
A. Fifth Schedule – Official Languages
B. Sixth Schedule – Autonomous Tribal Areas in Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram
C. Eighth Schedule – Anti-Defection Law
D. Tenth Schedule – Municipalities
Answer: B

25. Which of the following statements is correct?
A. The Fifth Schedule deals with Scheduled Areas and Scheduled Tribes, while the Sixth Schedule provides for Autonomous District Councils in certain North-Eastern States.
B. The Seventh Schedule contains the Fundamental Rights.
C. The Ninth Schedule deals with Official Languages.
D. The Twelfth Schedule contains the powers and functions of Panchayats.
Answer: A

Leave a Comment