Michael Thomas

Homepage Photo

40 Most Common MCQs on the Mauryan Empire

Share

1. Who founded the Mauryan Empire?

A. Ashoka
B. Chandragupta Maurya
C. Bindusara
D. Harshavardhana

Answer: B. Chandragupta Maurya

2. The Mauryan Empire was founded in:

A. 326 BCE
B. 322 BCE
C. 273 BCE
D. 261 BCE

Answer: B. 322 BCE

3. Who was the mentor and chief adviser of Chandragupta Maurya?

A. Megasthenes
B. Kautilya (Chanakya)
C. Patanjali
D. Panini

Answer: B. Kautilya (Chanakya)

4. Which Greek ruler was defeated by Chandragupta Maurya?

A. Alexander
B. Seleucus I Nicator
C. Darius III
D. Antiochus

Answer: B. Seleucus I Nicator

5. Which Greek ambassador visited the court of Chandragupta Maurya?

A. Fa-Hien
B. Xuanzang
C. Megasthenes
D. Ibn Battuta

Answer: C. Megasthenes

6. The book Indica was written by:

A. Kautilya
B. Megasthenes
C. Banabhatta
D. Kalhana

Answer: B. Megasthenes

7. The capital of the Mauryan Empire was:

A. Taxila
B. Ujjain
C. Pataliputra
D. Vaishali

Answer: C. Pataliputra

8. The author of the Arthashastra was:

A. Vishakhadatta
B. Kalidasa
C. Kautilya (Chanakya)
D. Patanjali

Answer: C. Kautilya (Chanakya)

9. Who succeeded Chandragupta Maurya?

A. Ashoka
B. Bindusara
C. Dasharatha
D. Brihadratha

Answer: B. Bindusara

10. Bindusara was known by which title?

A. Amitraghata (Slayer of Enemies)
B. Devanampriya
C. Priyadarshi
D. Vikramaditya

Answer: A. Amitraghata (Slayer of Enemies)

11. Who was the last great ruler of the Mauryan Empire?

A. Chandragupta Maurya
B. Bindusara
C. Ashoka
D. Brihadratha

Answer: C. Ashoka

12. Ashoka became emperor after the death of:

A. Chandragupta Maurya
B. Bindusara
C. Dasharatha
D. Brihadratha

Answer: B. Bindusara

13. The Kalinga War was fought in:

A. 322 BCE
B. 273 BCE
C. 261 BCE
D. 232 BCE

Answer: C. 261 BCE

14. Which event transformed Ashoka’s life?

A. Battle of Hydaspes
B. Kalinga War
C. First Battle of Panipat
D. Battle of Khanwa

Answer: B. Kalinga War

15. After the Kalinga War, Ashoka embraced:

A. Jainism
B. Buddhism
C. Shaivism
D. Vaishnavism

Answer: B. Buddhism

16. Ashoka’s policy of moral governance is known as:

A. Dharma (Dhamma)
B. Rajadharma
C. Sulh-i-Kul
D. Din-i-Ilahi

Answer: A. Dharma (Dhamma)


17. Ashoka sent Buddhist missionaries to Sri Lanka through:

A. Kunala and Charumati
B. Mahendra and Sanghamitra
C. Upagupta and Moggaliputta Tissa
D. Faxian and Xuanzang

Answer: B. Mahendra and Sanghamitra

18. The Third Buddhist Council was held during the reign of:

A. Chandragupta Maurya
B. Bindusara
C. Ashoka
D. Kanishka

Answer: C. Ashoka

19. The Third Buddhist Council was held at:

A. Rajgir
B. Vaishali
C. Pataliputra
D. Kashmir

Answer: C. Pataliputra

20. Ashoka’s inscriptions were mainly written in:

A. Sanskrit
B. Pali
C. Prakrit (Brahmi script)
D. Tamil

Answer: C. Prakrit (Brahmi script)

21. Which script was used in most of Ashoka’s inscriptions?

A. Kharosthi
B. Brahmi
C. Devanagari
D. Grantha

Answer: B. Brahmi

22. The National Emblem of India is adopted from the:

A. Sanchi Stupa
B. Sarnath Lion Capital
C. Amaravati Stupa
D. Bharhut Stupa

Answer: B. Sarnath Lion Capital

23. The Ashoka Chakra in the Indian National Flag has:

A. 20 spokes
B. 22 spokes
C. 24 spokes
D. 32 spokes

Answer: C. 24 spokes

24. Which Mauryan ruler accepted Jainism in his later life?

A. Ashoka
B. Bindusara
C. Chandragupta Maurya
D. Brihadratha

Answer: C. Chandragupta Maurya

25. Chandragupta Maurya spent his last days at:

A. Sarnath
B. Sanchi
C. Shravanabelagola
D. Rajgir

Answer: C. Shravanabelagola

26. Who was the last Mauryan ruler?

A. Dasharatha
B. Brihadratha
C. Samprati
D. Bindusara

Answer: B. Brihadratha

27. The last Mauryan ruler was killed by:

A. Kanishka
B. Pushyamitra Shunga
C. Samudragupta
D. Harsha

Answer: B. Pushyamitra Shunga


28. The Mauryan Empire came to an end in:

A. 322 BCE
B. 261 BCE
C. 232 BCE
D. 185 BCE

Answer: D. 185 BCE

29. Which dynasty succeeded the Mauryas?

A. Kushan
B. Gupta
C. Shunga
D. Satavahana

Answer: C. Shunga

30. Which city served as the capital of the Mauryan Empire?

A. Ujjain
B. Pataliputra
C. Taxila
D. Vidisha

Answer: B. Pataliputra

31. Which text provides detailed information about Mauryan administration?

A. Arthashastra
B. Rajatarangini
C. Harshacharita
D. Raghuvamsha

Answer: A. Arthashastra

32. Which foreign traveller described the Mauryan administration?

A. Fa-Hien
B. Xuanzang
C. Megasthenes
D. Al-Biruni

Answer: C. Megasthenes

33. The Mauryan administration was highly:

A. Decentralized
B. Federal
C. Centralized
D. Democratic

Answer: C. Centralized

34. Match the following correctly:

  1. Chandragupta Maurya – Founder of the Mauryan Empire
  2. Bindusara – Amitraghata
  3. Ashoka – Dhamma

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Answer: D. 1, 2 and 3

35. Which pair is correctly matched?

A. Indica – Megasthenes

B. Arthashastra – Kautilya

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Answer: C. Both A and B

36. Consider the following statements:

  1. Ashoka embraced Buddhism after the Kalinga War.
  2. Chandragupta Maurya founded the Mauryan Empire.
  3. Megasthenes visited the court of Chandragupta Maurya.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Answer: D. 1, 2 and 3

37. Arrange the Mauryan rulers in chronological order:

A. Chandragupta Maurya → Bindusara → Ashoka

B. Bindusara → Chandragupta Maurya → Ashoka

C. Ashoka → Bindusara → Chandragupta Maurya

D. Chandragupta Maurya → Ashoka → Bindusara

Answer: A. Chandragupta Maurya → Bindusara → Ashoka

38. Which of the following statements is correct?

A. Ashoka fought the Battle of Panipat.

B. Chandragupta Maurya defeated Seleucus I Nicator.

C. Bindusara wrote the Arthashastra.

D. Megasthenes visited Ashoka’s court.

Answer: B. Chandragupta Maurya defeated Seleucus I Nicator.

39. Which of the following is correctly matched?

ItemAssociated With
Lion CapitalSarnath
Ashoka Chakra24 Spokes
IndicaMegasthenes
ArthashastraKautilya

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1, 3 and 4 only

D. All of the above

Answer: D. All of the above

40. Which of the following statements is/are correct?

  1. Pushyamitra Shunga founded the Shunga Dynasty.
  2. He overthrew the last Mauryan ruler, Brihadratha.
  3. The Mauryan Empire ended in 185 BCE.

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Answer: D. 1, 2 and 3

Leave a Comment