Michael Thomas

Homepage Photo

40 Most Common MCQs on the Vedic Age

Share

1. The term ‘Veda’ means:

A. Knowledge
B. Religion
C. Sacrifice
D. Truth

Answer: A. Knowledge

2. Which is the oldest Veda?

A. Samaveda
B. Yajurveda
C. Atharvaveda
D. Rigveda

Answer: D. Rigveda

3. The Rigveda mainly contains:

A. Laws
B. Hymns in praise of gods
C. Medical science
D. Philosophical discussions

Answer: B. Hymns in praise of gods

4. Which Veda is known as the “Book of Chants”?

A. Rigveda
B. Samaveda
C. Yajurveda
D. Atharvaveda

Answer: B. Samaveda

5. Which Veda deals mainly with sacrificial rituals?

A. Rigveda
B. Samaveda
C. Yajurveda
D. Atharvaveda

Answer: C. Yajurveda

6. Which Veda contains hymns related to medicine, magic, and charms?

A. Rigveda
B. Samaveda
C. Yajurveda
D. Atharvaveda

Answer: D. Atharvaveda


7. The Aryans entered India through the:

A. Bolan Pass
B. Khyber Pass
C. Nathula Pass
D. Ship route

Answer: B. Khyber Pass

8. The Rigvedic Aryans mainly lived in the region called:

A. Sapta Sindhu
B. Magadha
C. Deccan Plateau
D. Tamilakam

Answer: A. Sapta Sindhu

9. The two most important political assemblies during the Early Vedic Period were:

A. Sabha and Samiti
B. Gana and Sangha
C. Parishad and Sabha
D. Vidatha and Parishad

Answer: A. Sabha and Samiti

10. The king in the Rigvedic period was called:

A. Samrat
B. Raja
C. Chakravarti
D. Maharaja

Answer: B. Raja

11. Which god occupies the highest number of hymns in the Rigveda?

A. Agni
B. Indra
C. Varuna
D. Soma

Answer: B. Indra

12. Who was the god of fire in the Vedic Age?

A. Indra
B. Agni
C. Varuna
D. Surya

Answer: B. Agni

13. The Vedic god of rain and thunder was:

A. Agni
B. Indra
C. Soma
D. Mitra

Answer: B. Indra

14. The Vedic god associated with water and moral order (Rita) was:

A. Varuna
B. Surya
C. Vayu
D. Rudra

Answer: A. Varuna

15. Which river is mentioned most frequently in the Rigveda?

A. Ganga
B. Yamuna
C. Saraswati
D. Narmada

Answer: C. Saraswati

16. The Early Vedic economy was primarily based on:

A. Trade
B. Industry
C. Pastoralism (cattle rearing)
D. Mining

Answer: C. Pastoralism (cattle rearing)


17. In the Rigvedic period, wealth was mainly measured by:

A. Gold
B. Silver
C. Cattle
D. Land

Answer: C. Cattle

18. Which crop became more important during the Later Vedic Period?

A. Cotton
B. Rice
C. Coffee
D. Tea

Answer: B. Rice

19. The social division into four Varnas is first mentioned in the:

A. Yajurveda
B. Samaveda
C. Purusha Sukta of the Rigveda
D. Atharvaveda

Answer: C. Purusha Sukta of the Rigveda

20. Which of the following was NOT one of the four Varnas?

A. Brahmana
B. Kshatriya
C. Vaishya
D. Sramana

Answer: D. Sramana

21. The four Ashramas are:

A. Brahmacharya, Grihastha, Vanaprastha, Sannyasa

B. Brahmacharya, Tapasya, Grihastha, Yoga

C. Grihastha, Sannyasa, Bhakti, Moksha

D. Vanaprastha, Bhakti, Yoga, Moksha

Answer: A. Brahmacharya, Grihastha, Vanaprastha, Sannyasa

22. The Upanishads are mainly concerned with:

A. Rituals

B. Philosophy and spiritual knowledge

C. Medicine

D. Music

Answer: B. Philosophy and spiritual knowledge

23. Which literature explains the rituals of the Vedas?

A. Upanishads

B. Brahmanas

C. Aranyakas

D. Sutras

Answer: B. Brahmanas

24. The Aranyakas are also known as:

A. Forest Books

B. Medical Books

C. Law Books

D. Epic Books

Answer: A. Forest Books

25. The two great epics of ancient India are:

A. Ramayana and Mahabharata

B. Vedas and Upanishads

C. Puranas and Smritis

D. Brahmanas and Aranyakas

Answer: A. Ramayana and Mahabharata

26. The author of the Rigveda is traditionally believed to be:

A. Valmiki

B. Vyasa

C. Many sages (Rishis)

D. Panini

Answer: C. Many sages (Rishis)

27. Which Vedic text is called the “Bible of Hinduism” by some scholars?

A. Rigveda

B. Bhagavad Gita

C. Upanishads

D. Atharvaveda

Answer: A. Rigveda

28. Which metal was known during the Later Vedic Period?

A. Iron

B. Aluminium

C. Zinc

D. Nickel

Answer: A. Iron

29. The use of iron during the Later Vedic Period led to:

A. Decline in agriculture

B. Expansion of agriculture and settlements

C. End of trade

D. Decline of kingdoms

Answer: B. Expansion of agriculture and settlements

30. Which sacrifice was performed by kings to establish supremacy?

A. Rajasuya

B. Ashvamedha

C. Vajapeya

D. Both A and B

Answer: D. Both A and B

31. Which of the following pairs is correctly matched?

A. Rigveda – Hymns

B. Samaveda – Music

C. Yajurveda – Sacrifices

D. All of the above

Answer: D. All of the above

32. Which Vedic deity later became prominent in the Puranic tradition?

A. Rudra (Shiva)

B. Vishnu

C. Prajapati

D. Both A and B

Answer: D. Both A and B

33. Match the following:

  1. Rigveda – Hymns
  2. Samaveda – Music
  3. Yajurveda – Sacrificial formulas
  4. Atharvaveda – Charms and spells

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1, 2 and 3 only

D. 1, 2, 3 and 4

Answer: D. 1, 2, 3 and 4

34. Which statement is correct regarding the Early Vedic Period?

A. Agriculture was the only occupation.

B. Cattle were the chief measure of wealth.

C. Iron was widely used.

D. Large empires existed.

Answer: B. Cattle were the chief measure of wealth.

35. Which of the following rivers is called ‘Naditama’ (the greatest river) in the Rigveda?

A. Ganga

B. Yamuna

C. Saraswati

D. Sindhu

Answer: C. Saraswati

36. Consider the following statements:

  1. Sabha and Samiti were important assemblies.
  2. The Rigveda is the oldest Veda.
  3. The Aryans mainly worshipped forces of nature.

Which of the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Answer: D. 1, 2 and 3

37. Which of the following is correctly matched?

Vedic TextSubject
RigvedaHymns
SamavedaMusic
YajurvedaSacrifices
AtharvavedaMagic and Medicine

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1, 2 and 4 only

D. All of the above

Answer: D. All of the above

38. Arrange the Vedic literature in chronological order:

A. Vedas → Brahmanas → Aranyakas → Upanishads

B. Upanishads → Vedas → Brahmanas → Aranyakas

C. Brahmanas → Vedas → Upanishads → Aranyakas

D. Vedas → Upanishads → Brahmanas → Aranyakas

Answer: A. Vedas → Brahmanas → Aranyakas → Upanishads

39. Which of the following is NOT a characteristic of the Later Vedic Period?

A. Rise of large kingdoms

B. Use of iron

C. Growth of agriculture

D. Predominance of pastoral economy only

Answer: D. Predominance of pastoral economy only

40. Which of the following statements is/are correct?

  1. The Rigveda is the oldest Veda.
  2. Sabha and Samiti were popular assemblies.
  3. The Upanishads are philosophical texts.

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Answer: D. 1, 2 and 3

Leave a Comment