Michael Thomas

Homepage Photo

40 Most Common MCQs on the Mughal Empire

Share

1. Who founded the Mughal Empire in India?

A. Humayun
B. Akbar
C. Babur
D. Sher Shah Suri

Answer: C. Babur

2. The Mughal Empire was established after which battle?

A. Battle of Khanwa
B. First Battle of Panipat (1526)
C. Battle of Chausa
D. Second Battle of Panipat

Answer: B. First Battle of Panipat (1526)

3. Babur defeated whom in the First Battle of Panipat?

A. Sikandar Lodi
B. Ibrahim Lodi
C. Daulat Khan Lodi
D. Sher Shah Suri

Answer: B. Ibrahim Lodi

4. Babur’s autobiography is known as:

A. Akbarnama
B. Ain-i-Akbari
C. Baburnama (Tuzuk-i-Baburi)
D. Humayunnama

Answer: C. Baburnama (Tuzuk-i-Baburi)

5. Who succeeded Babur?

A. Akbar
B. Jahangir
C. Humayun
D. Aurangzeb

Answer: C. Humayun

6. Who defeated Humayun at the Battle of Kanauj (1540)?

A. Rana Sanga
B. Sher Shah Suri
C. Ibrahim Lodi
D. Hemu

Answer: B. Sher Shah Suri

7. Who rebuilt the Mughal Empire after Humayun?

A. Jahangir
B. Shah Jahan
C. Akbar
D. Aurangzeb

Answer: C. Akbar

8. Akbar became emperor at the age of:

A. 10 years
B. 13 years
C. 18 years
D. 20 years

Answer: B. 13 years

9. The Second Battle of Panipat (1556) was fought between Akbar and:

A. Sher Shah Suri
B. Rana Pratap
C. Hemu
D. Ibrahim Lodi

Answer: C. Hemu

10. Akbar’s guardian and regent was:

A. Todar Mal
B. Birbal
C. Bairam Khan
D. Abul Fazl

Answer: C. Bairam Khan

11. Who introduced the Mansabdari System?

A. Babur
B. Akbar
C. Jahangir
D. Aurangzeb

Answer: B. Akbar

12. Akbar’s revenue system was developed by:

A. Raja Man Singh
B. Todar Mal
C. Birbal
D. Tansen

Answer: B. Todar Mal

13. Akbar abolished which tax on non-Muslims?

A. Kharaj
B. Zakat
C. Jizya
D. Ushr

Answer: C. Jizya

14. The religious policy started by Akbar was:

A. Din-i-Ilahi
B. Sulh-i-Kul
C. Both A and B
D. Shariat

Answer: C. Both A and B

15. Who wrote the Akbarnama?

A. Faizi
B. Abul Fazl
C. Badauni
D. Abdul Hamid Lahori

Answer: B. Abul Fazl

16. Ain-i-Akbari was written by:

A. Abdul Hamid Lahori
B. Abul Fazl
C. Gulbadan Begum
D. Badauni

Answer: B. Abul Fazl

17. The Battle of Haldighati (1576) was fought between:

A. Akbar and Sher Shah
B. Akbar’s forces and Maharana Pratap
C. Babur and Rana Sanga
D. Aurangzeb and Shivaji

Answer: B. Akbar’s forces and Maharana Pratap

18. Who succeeded Akbar?

A. Shah Jahan
B. Jahangir
C. Aurangzeb
D. Humayun

Answer: B. Jahangir

19. Jahangir’s autobiography is called:

A. Baburnama
B. Tuzuk-i-Jahangiri
C. Humayunnama
D. Akbarnama

Answer: B. Tuzuk-i-Jahangiri

20. Nur Jahan was the wife of:

A. Akbar
B. Jahangir
C. Shah Jahan
D. Aurangzeb

Answer: B. Jahangir

21. Who built the Taj Mahal?

A. Akbar
B. Jahangir
C. Shah Jahan
D. Aurangzeb

Answer: C. Shah Jahan

22. The Taj Mahal was built in memory of:

A. Nur Jahan
B. Mumtaz Mahal
C. Jodha Bai
D. Roshanara

Answer: B. Mumtaz Mahal

23. Which Mughal emperor is known as the “Engineer King” or “Builder King”?

A. Babur
B. Shah Jahan
C. Akbar
D. Jahangir

Answer: B. Shah Jahan

24. The Peacock Throne was built during the reign of:

A. Akbar
B. Jahangir
C. Shah Jahan
D. Aurangzeb

Answer: C. Shah Jahan

25. Which Mughal emperor shifted the capital from Agra to Shahjahanabad (Delhi)?

A. Akbar
B. Shah Jahan
C. Jahangir
D. Aurangzeb

Answer: B. Shah Jahan

26. Aurangzeb reimposed which tax?

A. Kharaj
B. Zakat
C. Jizya
D. Ushr

Answer: C. Jizya

27. The longest reigning Mughal emperor was:

A. Akbar
B. Jahangir
C. Shah Jahan
D. Aurangzeb

Answer: D. Aurangzeb

28. Which Mughal emperor was called “Zinda Pir”?

A. Akbar
B. Aurangzeb
C. Jahangir
D. Shah Jahan

Answer: B. Aurangzeb

29. Shivaji was crowned at:

A. Agra
B. Raigad
C. Delhi
D. Pune

Answer: B. Raigad

30. Which Mughal emperor imprisoned his father Shah Jahan?

A. Dara Shikoh
B. Aurangzeb
C. Murad
D. Jahangir

Answer: B. Aurangzeb

31. The Mughal painting reached its peak during the reign of:

A. Babur
B. Humayun
C. Jahangir
D. Aurangzeb

Answer: C. Jahangir

32. Who introduced the Zabti (Dahsala) revenue system?

A. Sher Shah Suri
B. Todar Mal under Akbar
C. Jahangir
D. Shah Jahan

Answer: B. Todar Mal under Akbar

33. Humayun’s Tomb was built by:

A. Akbar
B. Hamida Banu Begum
C. Haji Begum (Bega Begum)
D. Nur Jahan

Answer: C. Haji Begum (Bega Begum)

34. Which Mughal emperor founded Fatehpur Sikri?

A. Babur
B. Akbar
C. Shah Jahan
D. Aurangzeb

Answer: B. Akbar

35. The Ibadat Khana was established by:

A. Babur
B. Akbar
C. Jahangir
D. Shah Jahan

Answer: B. Akbar

36. Match the following correctly:

  1. Babur – Baburnama
  2. Akbar – Din-i-Ilahi
  3. Jahangir – Tuzuk-i-Jahangiri

A. 1 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1, 2 and 3

Answer: D. 1, 2 and 3

37. Arrange the Mughal emperors in chronological order:

A. Babur → Humayun → Akbar → Jahangir → Shah Jahan → Aurangzeb

B. Babur → Akbar → Humayun → Jahangir → Aurangzeb → Shah Jahan

C. Humayun → Babur → Akbar → Shah Jahan → Jahangir → Aurangzeb

D. Babur → Humayun → Jahangir → Akbar → Shah Jahan → Aurangzeb

Answer: A. Babur → Humayun → Akbar → Jahangir → Shah Jahan → Aurangzeb

38. Which pair is correctly matched?

A. Babur — Akbarnama

B. Jahangir — Tuzuk-i-Jahangiri

C. Akbar — Baburnama

D. Shah Jahan — Humayunnama

Answer: B. Jahangir — Tuzuk-i-Jahangiri

39. Consider the following statements:

  1. Akbar introduced the Mansabdari system.
  2. Shah Jahan built the Taj Mahal.
  3. Aurangzeb reimposed Jizya.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Answer: D. 1, 2 and 3

40. Which of the following is correctly matched?

EmperorAchievement
1. BaburFounded Mughal Empire
2. AkbarDin-i-Ilahi
3. Shah JahanTaj Mahal
4. AurangzebReimposed Jizya

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1, 2 and 4 only

D. 1, 2, 3 and 4

Answer: D. 1, 2, 3 and 4

Leave a Comment